Bijeenkomsten

Meditatie bijeenkomsten

We beginnen de avond met informeel theedrinken, tijdens het theedrinken kunnen vragen gesteld worden van algemene aard. Rond 20:30 start het formele gedeelte van de avond en betreden we de meditatiezaal, we doen wat lichaamsoefeningen (zonnegroet) ter voor bereiding van het zitten in meditatie.

De meditatie begint met het reciteren van de Hartsoetra waarna aansluitend 25 minuten zazen (zitten in meditatie op een kussentje of stoel), een periode kinhin (loopmeditatie) Na de kinhin geeft onze zenleraar Maurits Hogo Dienske een dharmales waarna nogmaals 25 minuten zazen volgt. De meditatie wordt afgesloten met het reciteren van het Om Mani Pad Me Hum.

In ons gezamenlijk mediteren willen we een stimulans zijn voor elkaar. Onze groep bestaat uit leden die ervaring hebben met het zitten in meditatie. Omdat we in de bevoorrechte positie zijn dat de meditatie geleid wordt door zenleraar Maurits Hogo Dienske is er ook de mogelijkheid tot persoonlijk onderricht tijdens de zitperiode.

De manier waarop geoefend wordt komt overeen met die van het International Zen Center Noorder Poort in Wapserveen. Vanuit deze groep kun je dus gemakkelijk deelnemen aan de zenprogramma’s die in Wapserveen worden aangeboden. Zie www.zenleven.nl

Zen voor beginners en geoefenden

Mocht je belangstelling hebben om zenmeditatie te gaan beoefenen, dan kun je individuele instructie krijgen. Afhankelijk van je ervaring kan die instructie op een aantal donderdagavonden van 19:00 tot 20:00 uur gepland worden. Ook mensen met weinig of geen ervaring zijn hier welkom. Je hoeft dus niet te wachten tot er voldoende aanmeldingen zijn voor een introductiegroep, je kunt meteen aan de slag.

Na deze instructieperiode kun je aansluiten bij de doorgaande groep.
In de doorgaande groep kun je het oefenen van mediteren voortzetten onder begeleiding van onze zenleraar Maurits Hogo Dienske op de donderdagavonden van 20:30 tot 22:00 uur.

Zen voor senioren

Alhoewel de groep voor alle leeftijden open staat, wordt speciaal rekening gehouden met senioren. Zij zijn niet altijd in staat op een kussentje te mediteren. Mediteren kan ook heel goed op een stoel of op een aangepaste vorm die comfortabel zit.

Studieavonden

Een aantal keer per jaar wordt er een studieavond gehouden. Ter voorbereiding lezen we enkele hoofdstukken uit een boek. De gesprekken gaan veelal over hoe de theorie in ons dagelijks leven is in te passen.